کم کم به عید نوروز نزدیک میشویم و با یکی از اساسی ترین قسمت خانه تکانی روبرو هستیم. شستشوی فرش. بعضی از افراد فرش خود را به قالیشویی ها میسپارند و بعضی ها برای محافظت بیشتر از فرششان، ترجیح میدهند در خانه فرش خود را شستشو دهند. اینکه کدام مورد بهتر است به سلیقه و علاقه شما بستگی دارد اما برای شستشوی فرش ما باید طبق روش درست و اصولی پیش برویم تا هنگام شستشو به فرش ماشینی خود آسیب وارد نکرده و از طول عمر آن نکاهیم. در این مقاله با روش درست شستشوی فرش و خشک کردن اصولی فرش پس از شستشو آشنا میشویم. پس اگر میخواهید امسال فرش خود را طبق بهترین روش شستشو بشویید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
شاید برایتان سوال شده باشد که چه آسیب هایی ممکن است هنگام شستشو به فرش ما وارد شود؟
کیست افتادن و شکستگی فرش، زرد شدن فرش و ریشه ها، زبر شدن و زمختی فرش، پوسیدگی فرش و... از جمله آسیب هایی است که با شستن اشتباه فرش رخ میدهد. این دسته آسیب ها نه تنها از کیفیت و ماندگاری فرش ماشینی ما میکاهد بلکه حتی در تعیین قیمت و ارزش فرش ما نیز موثر است. پس آشنایی با روش صحیح شستشو برای همه ما ضروری است.
چرا باید فرشمان را هرساله بشوییم؟ با اینکه همه ما بااین موضوع آشنا هستیم اما خالی از لطف نیست که برای بار دیگر آنها را مرور کنیم.
- شستشوی فرش در زیبایی و ظاهر فرش بسیار تاثیرگزار است.
- شستشوی فرش در تمیزی بافت فرش و ریشه های فرش نیز موثر است. تمیزی فرش از جهت های مختلفی برای ما مهم است. زیرا بعضی از میکروب ها و گرد و غبار موجود در فرش - باعث ایجاد حساسیت ها و بیماری های پوستی برای ما و عزیزان ما میشود.
- پس شستشوی فرش هرساله در زیبایی و نظافت خانه تاثیرگزار است.
اقدامات اولیه برای شستن فرش ماشینی در خانه
تعیین مکان شستن فرش
- زمینی که قصد شستشوی فرش بر روی آن را دارید باید کمی شیب داشته باشد تا کف و آب از فرش خارج شود.
- زمین نباید آسفالت باشد.
- زمین زیر فرش را باید کاملا بشویید و از هر گرد و غبار و سنگی عاری باشد.
بررسی فرش
یکی از مواردی که قبل از شستن فرش، بیشتر افراد هیچ توجه ای به آن نمیکنند، بررسی خود فرش است. ما باید قبل از شستشوی فرش تمام قسمت های فرش مانند پشت فرش، کناره های فرش، زمینه فرش، شیرازه فرش و... را بررسی کنیم تا اگر آسیبی به بافت وارد شده مانند سوختن فرش یا پاره شده بافت برش، قبل از شستشو آن را رفو کنیم. برای یادگیری رفو کردن فرش در خانه میتوانید مقاله مربوط به آن را که قبلا در سایت منتشر کردیم بخوانید و بدون پرداخت هزینه، خودتان رفوگر فرش خودتان باشید. اگر بررسی فرش را سرسری گرفته و از آن گذر کنید ممکن است ضرر مالی زیادی به شما وارد شود. زیرا اگر از آسیب های فرش آگاه نباشید و آن را بشویید، آن اسیب ها بیشتر شده و هزینه رفوگری آن چندین برابر میشود. گاها فرش شما بقدر آسیب میبیند که بعد رفوگری نیز قابل استفاده نخواهد بود. پس حتما قبل از شستن فرش، کامل فرش را بررسی کنید.
پاک کردن فرش از گرد و غبار
یکی از کارهایی که اگر قبل از شستشوی فرش انجام شود، در تمیزی فرش تاثیرگزار است، پاک کردن فرش از گرد و غبار است. شما میتوانید با استفاده از جارو برقی قبل از شستن فرش تار و پود فرش را از گرد و غبار پاک کنید و یا زدن ضربات آرام و پشت سرهم به فرش، گرد و غبار را از فرش خارج کنید. دقت کنید که گرد و غبار را از هر دو سمت فرش خارج کنید و اگر از جارو برقی برای این مورد استفاده کردید، پشت فرش را نیز جارو بکشید.
آگاهی از جنس و نوع الیاف فرش
قبل از شستشوی فرش از جنس و الیاف فرش مطمعن شوید زیرا در حفظ کیفیت فرش تاثیرگزار است. برای مثال شستشوی فرش ماشینی اکریلیک با فرش ماشینی پلی استر کاملا متفاوت است. گاها استفاده از آب بسیار گرم در شستشوی فرش ماشینی پلی استری باعث از بین رفتن نرمی و لطافت فرش میشود. مشخص کردن الیاف فرش برای تعیین مواد شوینده و درجه آب ضروری است تا کیفیت فرش حفظ شود.
روش صحیح شستن فرش ماشینی
بعد توجه به 4 فاکتوری که باهم یاد گرفتیم، وقت شستشوی فرش است.
خیس کردن فرش
در قدم اول، فرش را کاملا خیس میزنیم. تمام فرش را به صورت موازی خیس میکنیم. برای راحتی کار بهتر است از سر دوش استفاده کنیم تا فرش بهتر و کاملا خیس زده شود.
استفاده از مواد شوینده مناسب
انتخاب شوینده فرش بسیار مهم است و ما باید از یک ترکیب شوینده مناسب برای شستشوی فرشمان استفاده کنیم. خب حالا وقت آشنایی با بهترین شوینده فرش ماشینی است. بهترین ترکیب شوینده فرش ماشینی، ترکیب شامپو فرش، کلر و پودر دستی است. ترکیبی گفته شده را در یک سطل بزرگ میریزیم و با آب مخلوط میکنیم تا کف کند. حال به صورت موازی مانند روشی که فرش را خیس زدیم، مواد شوینده را روی فرش میریزیم. اگر میخواهید به صورت سطحی فقط فرش ماشینی خود را بشویید، میتوانید تنها از ترکیب آب و شامپو فرش استفاده کنید. استفاده از وایتکس در شستشوی فرش بسیار اشتباه است زیرا باعث پوسیدگی و آسیب به بافت فرش میشود. همچنین شستشوی فرش فقط با پودر دستی بسیار اشتباه است زیرا باعث زبری و از بین رفتن نرمی فرش میشود.
استفاده از فرچه مناسب شستشوی فرش
در مرحله سوم از شستشوی فرش ما از فرچه مناسب شستشوی فرش برای شستن فرش استفاده میکنیم. فرچه مخصوص فرش را باید در جهات بالا و پایین فرش بکشیم و از کشیدن فرچه به صورت دایره ای و یا خشن روی فرش خود داری میکنیم. زیرا باعث آسیب به نرمی و الیاف فرش میشود. بعد از شستن روی فرش، نوبت شستن ریشه ها و شیرازه فرش است. اول از همه ریشه های فرش را کاملا صاف میکنیم و پس از آن از بالا به پایین ریشه ها را با استفاده از فرپه مخصوص میشوییم.
آب کشی فرش جهت بیرون کردن کف
بعد از شستن فرش با فرچه مخصوص، وقت آب کشی فرش است. به همان روشی که ابتدا فرش را خیس کردیم ویا استفاده از چند سطل آب، باز آب روی فرش میریزیم تا کف های موجود در رویه فرش بیرون برود. بایستی جهت ریختن آب روی فرش در جهت خاب فرش باشد.
پارو کشی
پارو کشی فرش در جهت خاب فرش باید انجام شود. پارو کشی فرش باعث میشود آبی که در عمق فرش نفوذ کرده، بیرون رود. پارو کشی را چندین بار انجام میدهیم تا آب موجود در فرش کاملا خارج شود. دقت کنید که اگر آب را کاملا از فرش خارج نکنید، باعث زردی فرش و لکه گرفتن فرش میشود. حالا که با روش صحیح شستشوی فرش آشنا شدیم، وقت خشک کردن اصولی فرش است.
خشک کردن اصولی فرش
بعد از خارج کردن کامل آب فرش با پارو کشی، وقت خشک کردن فرش است. در قدم اول باید فرش را رول کنیم. با هر رولی که میپیچیم، آب فرش را خارج میکنیم. در قدم دوم بایستی فرش را در یک سطح شیب دار قرار دهیم تا آب فرش به صورت کامل از آن خارج شود. بهتر است فرش را به مدت نصف روز در شیب قرار دهیم تا کامل آب از فرش خارج شود. حالا نوبت پهن کردن فرش روبروی خورشید است. قبل از پهن کردن فرش مکانی که قصد پهن کردن فرش را در آن داریم، مشخص میکنیم و آنجا را جارو میزنیم. سپس فرش را در معرض نور خورشید قرار میدهیم. فرش ما باید روبروی خورشید و در هوای آزاد قرار بگیرد تا زمانی که با دست کشدن روی فرش هیچ نمی حس نکنیم و فرش بوی رطوبت ندهد. بعضی از افراد فکر میکنند اگر فرش در معرض نور خورشید باشد، میپوسد. اما این موضوع بستگی به فصلی دارد که ما در آن فرش را میشوییم. اگر فرش را در فصل تابستان که شدت تابش خورشید بسیار زیاد است بشوییم، بهتر است روی آن یک پارچه سفید پهن کنیم تا از تابش مستقیم خورشید روی فرش جلوگیری کرده باشیم.
برای حفظ کیفیت و زیبایی فرش، باید آن را با توجه به موارد گفته شده و طبق دستور العملی که یادگرفتیم، بشوییم تا فرشمان را در نهایت زیبایی و کیفیت نگه داریم.