حتما در بازار فرش، فرش های کهنه نما یا وینتیج را دیده اید. فرش های که در ظاهر گویی خیلی پاخورده و عتیقه هستند. فرش کهنه نما هم در گذشته و هم امروزه طرفداران زیادی داشته است. اما چطور فرش کهنه نما تولید میشود؟ فرش های کهنه نما برای چه دکوراسیون هایی مناسب هستند؟ در این مقاله قرار است با فرش کهنه نما آشنا شویم و به پاسخ این سوالات برسیم. شما را دعوت به همراهی در این مسیر میکنم
فرش کهنه نما چیست؟
به فرش هایی که طرح و نقش اصیل و سنتی دارند و با استفاده از روش های صنعتی ظاهری کهنه و عتیقه به خود گرفته اند، فرش کهنه نما گفته میشود.
چرا فرش کهنه نما محبوب است؟
همه ما میدانیم که فرش دستبافت بعد از پاخوردن و کهنه شدن، ارزشمندتر و گران قیمت تر میشود. شباهت زیاد فرش کهنه نما به فرش های دستبافت کهنه باعث محبوبیت این مدل فرش شده است. از طرفی امروزه بیشتر دکوراسیون ها مدرن شده و فرش هایی با نقش اصیل و پررنگ با آنها هماهنگ نیست. اما فرش کهنه نما یا وینتیج میتواند فرشی با طرح و نقش سنتی را نیز با دکوراسیون امروزی ست کند. چون شدت رنگ های فرش با استفاده از روش های صنعتی کم شده و فرش حالت قدیمی به خود گرفته و برای هر دکوراسیون و هر سبکی انتخاب مناسبی است.
برای تولید فرش کهنه از روش هایی استفاده میکنند که رنگ های فرش را کم رنگ تر کرده و قسمت هایی از فرش را دچار ساییدگی میکنند تا نمای پاخوردگی زیاد داشتن را به خود بگیرد و فرش قدیمی جلوه کند. فرش کهنه نما ، همیشه انتخاب کسانی است که علاقه زیادی به دکوراسیون های خاص و متفاوت داشته اند.
فرش کهنه نما در قدیم
گفتیم فرش کهنه نما در قدیم نیز طرفداران زیادی داشته است. اما شادی برایتان سوال شود برای چه؟ یا در قدیم که روش های صنعتی جدید نبوده، پس چطور فرش را کهنه میکرده اند؟
باید برایتان بگوییم که در قدیم نیز گاهی افراد از رنگ های زننده و تازه فرش لذت نمیبرده اند و فرش های کهنه تر را ترجیح میداده اند. روش سنتی کهنه کردن فرش به این صورت بوده که فرش را در خیابان یا بازار که پر رفت و آمد هستند پهن میکردند تا فرش کهنه شود و از آن تندی و تازگی رنگ های فرش کم شود.
گاهی نیز به مدت طولانی فرش را در آفتاب پهن میکردند و یا فرش را با استفاده از آب، خاکستر و چوبک فرش میشستند تا فرش نمای کهنگی به خود بگیرد.
فرش کهنه نما امروزی
اما امروزه از چه روش هایی برای تهیه فرش کهنه نما استفاده میکنند؟
فرش کهنه نما امروزه به قدری طرفدار دارد که فرش های ماشینی نو را به وسیله روشی که در ادامه میگوییم به فرش کهنه نما تبدیل میکنند.
دواشور کردن یا کلرینه کردن فرش
از معمول ترین روش ها برای کهنه نما کردن فرش، دواشور کردن فرش است. در این روش با استفاده از هیپوکلریت کلسیم که یک ماده شیمیایی است وبه نام هایی پودر سفید گری و سود نیز شناخته میشود، فرش کهنه نما تولید میکنند. بعد از استفاده از پودر سفید گری روی فرش، الیاف فرش حالت صیقلی به خود میگیرد.
بازار صادرات فرش کهنه نما بقدر داغ است که تاجران فرش ماشینی با استفاده از روش دواشور کردن، فرش های کهنه نما تولید میکنند تا با صادر کردن آن سود بیشتری عایدشان شود.
مزایای فرش کهنه نما
• خیلی از افراد علاقه زیادی به اصالت و داشتن یک دکوراسیون یا فرش اصیل و سنتی دارند. قیمت فرش دستبافت بسیار بالاست و این افراد از فرش کهنه نما که جلوه فرش دستبافت را با قیمت خیلی خیلی مناسب تر دارد، استفاده میکنند.
• از طرفی بعضی از افراد فکر میکنند یا دواشور کردن فرش، عمر فرش کم میشود. اما این یک باور غلط است. فرش کهنه نما به دلیلی انجام فراید های مختلف انجام شده روی آن دارای طول عمر بالایی هستند.
• شما با خرید فرش کهنه نما نه تنها زیبایی و اصالت ایرانی را به خانه خود اضافه میکنید بلکه صاحب یک فرش ماندگار و با کیفیت نیز میشوید.
معایب فرش کهنه نما
• معمولا از فرش هایی با شانه و تراکم پایین برای تولید فرش کهنه نما استفاده میکنند. پس این مدل فرش ها نرمی و لطافت بالایی ندارند.
• قیمت فرش کهنه نما نسبت به فرش ماشینی بیشتر است که گفتیم به این اختلاف قیمت به علت انجام روش هایی کهنه کردن فرش است و زیبایی بیشتر فرش کهنه نما.
• فرش کهنه نما معمولا با نخ پلی استر یا ویسکوز و بامبو تولید میشود. معمولا فرش کهنه نما با الیاف بامبو گران تر از الیاف پلی استر است اما کیفیت الیاف اکریلیک را نیز ندارند.
سایز بندی فرش کهنه نما
فرش کهنه نما نیز مانند فرش ماشینی، در هر سایز و اندازه ای که شما خواستار آن باشید در بازار موجود است. البته عمدتا فرش کهنه نما برای صادرات تولید میشود زیرا مردم خارج از کشور، علاقه بیشتری به این سبک فرش ها دارند. اما امروزه در ایران نیز مردم زیادی با فرش کهنه نما آشنا شده اند و علاقه مند خرید آن هستند.
دانستنی فرش کهنه نما
جالب است بدانید فرش کهنه نما متعلق به ایران نیست ئ در اروپا نیز تولید میشود. زیبایی فرش دستبافت کهنه بقدری است که افراد بفکر جایگزین کم هزینه تر برای آن شدند و روی به فرش کهنه نما آوردند. فرش کهنه نما زیبایی محصور کننده ای دارد. پیشنهاد میکنم حتما از منوی سایت نمونه فرش های کهنه نما را مشاهده منید و با این اثر زیبا بیشتر آشنا شوید.